Share
Ο προπονητής του Ληλάντιου, Ηλίας Τομαράς, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο StereaSports.gr και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόκληση εν όψει της νέας σεζόν, στους στόχους, αλλά και στο μπάσκετ της Στερεάς Ελλάδας.
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον coach Ηλία Τομαρά:
-Τι σας ώθησε να αποδεχτείτε την πρόκληση να αναλάβετε τον πάγκο του Ληλάντιου;
«Πρώτα απ’ όλα είναι η ανιδιοτελής στήριξη που έχω από έναν άνθρωπο που εδώ και πολλά χρόνια που πιστεύει σε εμένα, είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν προπονητή, τον φίλο μου Σταύρο. Έπειτα, το όραμα που υπάρχει στην ομάδα για τη δημιουργία μίας ομάδας με βάσεις αποτελούμενοι κυρίως από νεαρούς αθλητές. Πιστεύω πως για έναν προπονητή δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να βελτιώσει έναν νεαρό αθλητή μέσα από τη διαδικασία της προπόνησης και των αγώνων».
-Έχετε ήδη κάνει αρκετές κινήσεις ως ομάδα για τη νέα σεζόν. Ποιο είναι το πλάνο σας για τον σχηματισμό αυτό του κορμού;
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι συνεργάζομαι με έναν άνθρωπο που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στον χώρο του μπάσκετ, τον Γιώργο Μπρούζο και εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος, οπότε ναι έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις και έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει το ρόστερ. Το πλάνο είναι να φέρουμε στην ομάδα παιδιά που θα μπορούν να παραμείνουν στο ρόστερ για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να έχουμε πάντα έναν βασικό κορμό για να μπορούμε να έχουμε και εξέλιξη».
-Πόσο σημαντική είναι η ισορροπία ανάμεσα σε ντόπιους ταλαντούχους και έμπειρους αθλητές;
«Οι ταλαντούχοι “μικροί” θέλουν δίπλα τους και έμπειρα παιδιά που θα τους δείξουν τον δρόμο. Θεωρώ ότι με κύριο γνώμονα το ήθος πρώτα και μετά το παικτικό, έχουμε κάνει καλό “πάντρεμα”, οπότε θα υπάρχει ισορροπία με το να “τραβάει” ο ένας τον άλλο στο να γίνει καλύτερος».
-Τι θέλετε να «περάσετε» στους παίκτες σας που να έχει αξία και εκτός γηπέδου;
«Αυτό που προσπαθώ να περνάω στα νεαρά κυρίως παιδιά και θεωρώ το κάνω με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια από την προπονητική “σκοπιά”, είναι πως τίποτα στη ζωή δεν σου χαρίζεται και ότι πρέπει κάθε μέρα να αγωνίζεσαι για να το κερδίσεις. Έτσι ακριβώς είναι και στον χώρο του μπάσκετ. Πρέπει να παλεύεις κάθε μέρα στο γήπεδο για να κερδίζεις αυτό που σου αναλογεί. Είναι μία μικρογραφία της ζωής το μπάσκετ, μέσα από αυτό μπορείς να εξελιχθείς σαν άνθρωπος και μπορείς να χτίσεις νοοτροπία νικητή και στη ζωή έξω απ’ αυτό».
-Τι πιστεύετε ότι «χτίζει» έναν παίκτη περισσότερο: Οι ώρες προπόνησης ή οι πραγματικές παραστάσεις στους αγώνες;
«Ένας παίκτης βελτιώνεται σίγουρα με τις άπειρες ώρες προπόνησης, αλλά γίνεται καλύτερος όταν παίζει. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον χρόνο συμμετοχής σε ένα επίσημο παιχνίδι».
-Έχετε θέσει συγκεκριμένους στόχους για την πρώτη σεζόν;
«Οι στόχοι μας για φέτος είναι να δώσουμε αρκετό χρόνο συμμετοχής, αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στους πιο νεαρούς αθλητές, έτσι ώστε τελειώνοντας η χρονιά να έχουμε άει ένα βήμα παραπάνω κι να είναι πιο έτοιμοι για την επόμενη. Σίγουρα και ένα καλό βαθμολογικό πλασάρισμα θα ήταν ιδανικό για αυτή τη νέα ομάδα που ξεκινάει από το μηδέν».
-Ποιες χαρακτηρίζετε σαν τις κύριες προκλήσεις της ομάδας αυτή τη στιγμή;
«Η μία και μοναδική πρόκληση της ομάδας αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουμε να είμαστε στο γήπεδο όσες περισσότερες μέρες και ώρες γίνεται. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι ομάδες γιατί τα παιδιά δεν έχουν το μπάσκετ σαν πρώτη προτεραιότητα και είναι πολύ δύσκολο να τους φέρεις στο γήπεδο καθημερινά. Οργανωτικά η ομάδα κινείται άψογα, καθώς ο Γιώργος είναι μετρ σε αυτό, οπότε μου έχει λυμένα όλα τα υπόλοιπα και μπορώ έτσι να ασχολούμαι μόνο με το παικτικό κομμάτι».
-Τι θεωρείτε πως χρειάζεται να αναπτυχθεί ή να ενισχυθεί στο επίπεδο του τοπικού μπάσκετ για βελτίωση της ποιότητας;
«Για να αναπτυχθεί το τοπικό μπάσκετ, θεωρώ πως χρειάζεται περισσότερο μεράκι και δουλειά από όλους τους παράγοντες που αποτελούν το άθλημα. Αν δεν το “αγκαλιάσεις”, αν δεν βάλεις εργατοώρες πάνω σε όλα τα κομμάτια που ορίζουν ένα άθλημα, δεν θα καταφέρεις ούτε ανάπτυξη, ούτε βελτίωση. Ό,τι δίνεις, παίρνεις».
-Ως προπονητής που έχετε εμπειρία στην ΕΣΚΑΣΕ, πώς θα περιγράφατε το «DNA» του μπάσκετ στη Στερεά Ελλάδα;
«Το DNA του μπάσκετ στη Στερεά, θεωρώ ότι περιβάλλεται σίγουρα από ανταγωνισμό, έχει δεξιοτεχνία, στρατηγική που οφείλεται στους πολλούς καλούς προπονητές με εμπειρία που έχουμε στη Στερεά και σίγουρα η κουλτούρα του τοπικισμού (σ.σ το αναφέρει ως κάτι θετικό), που υπάρχει από άκρη σε άκρη της Στερεάς».
-Η Στερεά έχει βγάλει παίκτες που έκαναν βήματα παραπάνω σε κατηγορίες. Τι λείπει ώστε να δούμε ακόμη περισσότερους να καθιερώνονται; Είναι θέμα προπονητών, υποδομών ή νοοτροπίας;
«Προπονητές θεωρώ πως έχουμε αρκετούς και καλούς μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Ανταγωνισμό δεν έχουμε στις μικρές κατηγορίες, εννοώ παιδικά-εφηβικά κλπ. Συνήθως μία ομάδα συγκεντρώνει όλα τα μεγάλα ταλέντα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κόντρα από τις άλλες ομάδες. Αυτό δεν βοηθάει έναν νεαρό ταλαντούχο αθλητή γιατί σίγουρα θα ξεχωρίζει με σχετική ευκολία στο τοπικό πρωτάθλημα. Όταν όμως ανταγωνιστεί με ομάδες εκτός Στερεάς, υπάρχει χαώδης διαφορά, γεγονός που βλέπουμε στις τελικές φάσεις Παίδων ή Εφήβων. Άρα πρέπει τα παιδιά να μοιράζονται για να έχουν “κόντρα” και ουσιαστική βελτίωση. Σίγουρα έχει να κάνει με τη νοοτροπία που διέπει κάθε σύλλογο και προπονητή, γιατί κάνοντας μία τέτοια κίνηση μπορείς να δώσεις τη χαρά στα παιδιά, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα τοπικού, αλλά στην ουσία έχει βελτιωθεί ο αθλητής αν δεν έχει αντίπαλο; Και τελικά ο ρόλος του προπονητή ποιος είναι;».
Διαβάστε επίσης…
Ακολουθήστε το stereasports.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
