Τρίτη, Νοέμβριος 12

Φανή Θεοδώρου: «Ο δημοτικός σύμβουλος μπορεί να προσφέρει…»

0

«Και θέλω να εκλεγώ και θέλω να βοηθήσω την υποψήφια Δήμαρχο Ορχομενού, Βούλα Καράλη να εκλεγεί. Από τη μία δηλαδή θέλω να προσφέρω στην πόλη μου, στη γειτονιά μου, από την άλλη θέλω να βοηθήσω τη Βούλα Καράλη διότι ανεξάρτητα από το αν θα εκλεγώ, θέλω να είναι αυτή που θα διοικήσει τον Δήμο την επόμενη μέρα» θα τονίσει χαρακτηριστικά η Φανή Θεοδώρου στην πρώτη της συνέντευξη στο
infodiavima.blogspot.com μετά την απόφασή της να είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Ορχομενού. Η υπεύθυνη και αρχισυντάκτρια του stereasports αλλά και τοπική σύμβουλος του Κοκκίνου ως γνωστόν κατέρχεται με τον συνδυασμό «Επανεκκίνηση τώρα» με υποψήφια Δήμαρχο τη Βούλα Καράλη.

H συνέντευξη έγινε από τον Γιάννη Μπαρδώσα για το infodiavima.blogspot.com

Σε μία εποχή που η ενασχόληση με τα κοινά είναι δαιμονοποιημένη, γιατί να αποφασίσει κάποιος να μπει ενεργά στην πολιτική;

Μα είναι η εποχή, που υποχρεωτικά σε στέλνει να ασχολείσαι με τα κοινά, ή να εκφράζεις πολιτική σκέψη. Αν μετά από όσα έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούμε να καθόμαστε σπίτι, απαξιώνοντας γενικώς και αορίστως τους πολιτικούς, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το να ζητάμε μια διαφορετική κοινωνία, ένα διαφορετικό μέλλον, απ’ αυτό που μας σερβίρεται ως υποχρεωτικό μενού, δεν μπορεί να δαιμονοποιηθεί από κανέναν. Να ξεκαθαρίσουμε ότι από μέρους μου δεν υφίσταται καμία πρόθεση να μπω ενεργά στην πολιτική. Υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος σημαίνει να θες να βοηθήσεις την μικρή κοινωνία που σε περιβάλει, τη γειτονιά σου.

Να κάνεις δυο πράγματα να διευκολύνεις την καθημερινότητα ορισμένων ανθρώπων. Δεν πας να σώσεις την Ελλάδα. Υπάρχει κεντρική εξουσία γι’ αυτή τη δουλειά.

Η ενασχόληση με τα κοινά σημαίνει ότι δεν κοιτάς μόνο τον εαυτό σου. Κανονικά, θα έπρεπε να αποτελεί ιερό καθήκον όλων! Η δαιμονοποίηση έγκειται στη γενικότερη ισοπέδωση των πάντων την οποία βιώνουμε. Θες να ασχοληθείς; Κάποιοι θα σε βρίσουν ή θα σε χλευάσουν. Αδιαφορείς πλήρως; Πάλι κάποιοι θα σε βρίσουν ή θα σε χλευάσουν! Συνεπώς αφήνεις τη συνείδησή σου να σε οδηγήσει και όπου σε βγάλει… Οι γειτονιές μας ερήμωσαν, η πόλη μας είναι στα πρόθυρα της απόλυτης εγκατάλειψης, ο δήμος μας παρά τα πολλά δυνατά του σημεία δεν έχει ταυτότητα και αν περιμένουμε λύσεις απ’ όσους μας έφεραν εδώ, τότε μάλλον κάτι κάνουμε στραβά.

Η Φανή Θεοδώρου με τη Βούλα Καράλη

«Βλέπετε» την απογοήτευση του κόσμου; Δέχεστε τη γενίκευση που παίρνει και εσάς μαζί εφόσον μπήκατε σε αυτόν τον δρόμο;

Από τη στιγμή που συμμετέχεις στα κοινά ξέρεις πως θα δεχτείς την κριτική, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Όσοι με γνωρίζουν και ξέρουν τα κίνητρά μου, στηρίζουν την επιλογή μου. Από την άλλη βέβαια, δεν λείπουν και οι καχύποπτοι. Εκείνοι για τους οποίους πρέπει να δώσουμε αγώνα και να τους πείσουμε πως δεν ζητιανεύουμε τη ψήφο τους στο βωμό της αυτοπροβολής, αλλά είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τον ελεύθερό μας χρόνο και να παλέψουμε για μια καλύτερη γειτονιά.

Κι εμείς στους απογοητευμένους ανήκουμε! Δεν ζούσαμε σε γυάλα! Η γενίκευση είναι εξ ορισμού μια λανθασμένη λογική. Όμως θα τη δεχτώ. Ας με πάρει μαζί της. Τι να κάνουμε; Μήπως στη δουλειά μας το ίδιο ακριβώς πράγμα δεν ισχύει;

Θέλετε να εκλεγείτε ή μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία για να βοηθήσετε κάποιο κόμμα ή τον υποψήφιο δήμαρχο;

Και θέλω να εκλεγώ και θέλω να βοηθήσω την υποψήφια Δήμαρχο Ορχομενού, Βούλα Καράλη να εκλεγεί. Από τη μία δηλαδή θέλω να προσφέρω στην πόλη μου, στη γειτονιά μου, από την άλλη θέλω να βοηθήσω τη Βούλα Καράλη διότι ανεξάρτητα από το αν θα εκλεγώ, θέλω να είναι αυτή που θα διοικήσει τον Δήμο την επόμενη μέρα. Είναι με διαφορά ο καταλληλότερη, η πιο ικανή και η πιο έμπειρη. Μπήκα σ’ αυτή τη διαδικασία για να βοηθήσω την πόλη μου. Θεωρώ πως ο Δήμος Ορχομενού πρέπει να αλλάξει σελίδα μετά από 5 χρόνια εγκατάλειψης.

Διεκδικώ λοιπόν τη ψήφο των συνδημοτών μου για να περάσει η πόλη στα χέρια όλων μας.

Πώς νιώθετε όταν ακούτε όλα αυτά τα αστεία που κυκλοφορούν για τους υποψηφίους; Δεν λέγατε κι εσείς τέτοια αστεία πριν ασχοληθείτε με την πολιτική;

Γελάω πολύ μ’ αυτά τα αστεία και συμμετέχω γιατί τα περισσότερα τα βρίσκω απολαυστικά. Βέβαια έχω αρχίσει να τα βαριέμαι, όχι γιατί αφορούν κάτι με το οποίο ασχολούμαι, αλλά επειδή πάλιωσε. Τα ανέκδοτα για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους είναι φανταστικά και το γέλιο πέφτει άφθονο, εννοείται όχι με ειρωνική διάθεση. Το ότι θα είναι πολλοί οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές, ήταν επόμενο όμως, διότι ο νόμος θέλει πλέον πολλούς.

Όπως και να ‘χει, ο κόσμος έχει δίκιο, απλά η παγίδα είναι να μην μείνει στα αστεία και να μην τσουβαλιάζει τους πάντες. Δεν είναι όλοι για γέλια, δεν είναι όλοι ίδιοι και διεφθαρμένοι, δεν πάνε όλοι για την καρέκλα, δεν πρέπει να κάνουμε μονάχα αστεία και να παραλείψουμε τη συμμετοχή μας στην κάλπη ως ενεργοί πολίτες.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία των πολιτών να δείξουν τη δύναμή τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της πόλης τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Σίγουρα υπάρχει η αγνή πρόθεση να βοηθήσετε, να κάνετε το καλό. Δεν φοβάται όμως ο καθένας από εσάς ξεχωριστά ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείτε να βουτήξετε τα πόδια στον βούρκο;

Ας μην κρυβόμαστε. Ο “βούρκος” δεν βρίσκεται μονάχα στον χώρο της πολιτικής, αλλά παντού στην καθημερινότητά μας. Ποιος δεν έχει αντικρύσει την λαμογιά, την πονηριά και την παρανομία στη ζωή του; Όπως θα φερθείς λοιπόν στην καθημερινότητά σου, έτσι θα φερθείς κι όταν θα μπεις στην πολιτική. Γενικότερα δεν παρασύρομαι από τις εύκολες και τις ευνοϊκές λύσεις. Προτιμώ τον δύσκολο δρόμο.

Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν φοβάμαι πως θα αναγκαστώ να βουτήξω τα πόδια στο βούρκο. Πρώτον, διότι δεν γίνεται να αναγκαστώ. Δεύτερον διότι ο ίδιος ο βούρκος δεν θα θέλει πάρε δώσε μαζί μου…

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου στον οποίο είστε υποψήφια;

Το σοβαρότερο πρόβλημα όπως προανέφερα είναι η εγκατάλειψη, με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχουν πλέον οικονομικοί πόροι από το κράτος. Απαιτούνται δράσεις που είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε ώστε να βοηθηθούν οι νέοι αλλά και οι ηλικιωμένοι, να δοθεί βάρος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στον αδύναμο συμπολίτη μας, αλλά και παράλληλες δράσεις με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας του Δήμου.

Προφανώς μια δημοτική αρχή, που δεν μπορεί να αρθρώσει αντίλογο στη μνημονιακή πολιτική, αντιθέτως την ακολουθεί πιστά, δεν είναι δυνατόν να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό των δημοτών, ασχέτως με το τι εξαγγέλλει.

Η Φανή Θεοδώρου με τις συνυποψήφιες Κωνσταντίνα Καράλη και Φούλη Μέττα

Πρακτικά, τι μπορεί να κάνει ένας δημοτικός σύμβουλος για τον τόπο του;

Νομίζω πως ένας δημοτικός σύμβουλος μπορεί να προσφέρει πολλά. Να ασκήσει πιέσεις σε θέματα και ζητήματα που μπορούν να αποδειχθούν μοιραία για την πόλη του, να δώσει αγώνες προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γειτόνων του, να προσφέρει τις ιδέες του για αναδιαμόρφωση του δήμου και πάνω απ’ όλα να παραμείνει για πέντε χρόνια ο εκπρόσωπος των ανθρώπων που τον πίστεψαν, τον ψήφισαν και τώρα ήρθε η στιγμή να τους δικαιώσει.

Μόνος του ένας δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά έχει απόλυτη γνώση για τα προβλήματα της περιοχής που ζει. Της γειτονιάς με την πιο στενή έννοια δηλαδή. Ξέρει από την… λακκούβα που μπορεί να έχει ο παρακάτω δρόμος, μέχρι το ποιοι άνθρωποι που ζουν δίπλα του ή απέναντί του αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μπορεί λοιπόν, πρώτα απ’ όλα να μεταφέρει το πρόβλημα. Παράλληλα να προτείνει λύση και να πιέσει για την υλοποίησή της. Αυτά, τα απλά και μικρά, που βελτιώνουν την καθημερινότητα.

Comments are closed.