Τετάρτη, Φεβρουάριος 19

Καινοτομική ανασυγκρότηση (του Λουκά Καράντζαλη)

0
Καινοτομική ανασυγκρότηση
πρωτογενούς τομέα περιοχής Β. Κηφισού

*Του Λουκά Αν. Καράντζαλη1795620_712418108779175_1030927383_n

Μετά από οκτώ χρόνια εντός μνημονίων, με τεράστιες περικοπές αμοιβών και εισοδημάτων, με τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, που επέφεραν τεράστια πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού, αναμένει κανείς από την πολιτεία την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων εισοδημάτων.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης όμως στο σχεδιασμό της ανάπτυξης και την παραγωγική ανασυγκρότηση, έχουν και πρέπει να έχουν βάσει θεσμικού ρόλου,  η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, αλλά και οι φορείς των επιχειρήσεων όπως το Επιμελητήριο, κλπ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν σχεδιασμούς και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, για να μετασχηματίσουν τις περιοχές τους σε σύγχρονες  παραγωγικές περιοχές, για την επίτευξη νέου κοινωνικού πλούτου, νέων  εισοδημάτων και νέων παραγωγικών θέσεων εργασίας, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Και όταν λέμε σύγχρονη παραγωγική περιοχή εννοούμε την περιοχή :

 • η οποία συμμετέχει στο οικονομικό γίγνεσθαι, με την διεκδίκηση και υλοποίηση σύγχρονων υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, συγκοινωνιακών και εμπορευματομεταφορικών υποδομών, οργάνωσης επιχειρηματικών πάρκων, υποδομών εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας.
 • η οποία αποτελεί διακριτό οικονομικό πόλο και υλοποιεί καινοτόμες συνεργασίες μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄(Δήμος) και Β΄ βαθμού (Περιφέρεια), του Κράτους, των βιομηχανιών-βιοτεχνιών, των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Ινστιτούτων της ευρύτερης περιοχής.
 • η οποία αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της
 • η οποία ελκύει τους δημιουργικούς ανθρώπους της γνώσης, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της τέχνης και της ψυχαγωγίας, με την ποιότητα ζωής της και το περιβάλλον της
 • στην οποία οι άνθρωποι αγαπούν να ζουν, να εργάζονται, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να επενδύουν, να ψωνίζουν, να διασκεδάζουν.

Για να εξειδικεύσουμε τα παραπάνω και να γίνει κατανοητό, πως η περιοχή μας μπορεί να διεκδικήσει την ανασυγκρότησή της σε σύγχρονη παραγωγική περιοχή, καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση, για την αλλαγή του αναπτυξιακού γίγνεσθαι της περιοχής μας.  Η πρόταση αυτή κατατίθεται ως προβληματισμός, εν όψει του 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου νέων αγροτών και του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Γεωργίας –Κτηνοτροφίας, που θα υλοποιηθεί στη Λιβαδειά στις 19-23 Σεπτεμβρίου 2018.

Ζώνη Καινοτομίας Region Food Valley Β. Κηφισού –

Τεχνολογικό  επιχειρηματικό πάρκο Λιβαδειάς

Διαχρονικά η περιοχή του ευρύτερου Κωπαιδικού πεδίου με το πλούσιο υδάτινο δυναμικό του Βοιωτικού Κηφισού, ήταν η πηγή ζωής για χιλιάδες άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους στην αγροτική παραγωγή και μέσω αυτών στην ενίσχυση των επαγγελμάτων του εμπορίου, των κατασκευών και της μεταποίησης. Η όποια άνθηση της αγροτικής παραγωγής υπήρχε, λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά στην ευρύτερη τοπική οικονομία.

Στην ευρύτερη περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιβαδειάς, από την δεκαετία του ΄70 και μετά, υπήρχαν σημαντικές αγροτοβιομηχανίες που συνέβαλαν σημαντικά στην ευημερία της περιοχής με την μετατροπή της αγροτικής παραγωγής σε τρόφιμα και άλλες πρώτες ύλες για την βιομηχανία. Οι περισσότερες από αυτές τις βιομηχανίες σήμερα είναι εκτός παραγωγής και τα βιομηχανοστάσια άδεια κουφάρια.

Η δυναμική αυτή περιοχή, για να παίξει τον σύγχρονο ρόλο της σε νέα σύγχρονη αναπτυξιακή βάση, απαιτείται ο σχεδιασμός ενός ειδικού προγράμματος που θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότησή της,

 • με την παραγωγή καινοτόμων τροφίμων που έχει ανάγκη η αγορά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,
 • την συνεργασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας με τις επιχειρήσεις της περιοχής
 • την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας
 • την ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων εμπορίας και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Οι άξονες αυτού του αναπτυξιακού προγράμματος, θα πρέπει να περιλαμβάνουν :

 1. Ζώνη Καινοτομίας Region Food Valley με εμβέλεια δράσης τις εύφορες εκτάσεις του Κωπαιδικού και εξωκωπαιδικού πεδίου, που εκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή του Β. Κηφισού με το πλούσιο υδάτινο σύστημά του. Στόχος η διαμόρφωση ισχυρού brand name, ως περιοχή παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων
 2. Τεχνολογικό επιχειρηματικό Πάρκο με έδρα τη Λιβαδειά, πυρήνας της Ζώνης Καινοτομίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων,  ως κομβικό κέντρο για την οργάνωση της γεωργικής παραγωγής της Περιφέρειας,  εντασσόμενη στον άξονα Θήβα – Λιβαδειά – Αμφίκλεια – Λαμία.
 3. Δημιουργία μονάδας τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων (λαχαναγορά)-Δημοπρατήριο για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής παραγωγικής βάσης κηπευτικών, τη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τους παραγωγούς σε εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης οπωροκηπευτικών στην αγορά (super market), είτε οργανωμένη προώθηση σε ξένες αγορές και στην δημιουργία νέων εισοδημάτων στους καλλιεργητές, ιδιαίτερα αναγκαία στην σημερινή οικονομική κρίση
 4. Προαστιακός σιδηρόδρομος τακτικών δρομολογίων μέχρι τη Λιβαδειά-οργάνωση συγκοινωνιακών κόμβων μεταφοράς προσώπων σε κάθε στάση του προαστιακού και σύνδεση όλων των οικισμών με τις στάσεις. Ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα πιλοτικά δρομολόγια  Αθήνας – Τιθορέας, τα οποία πρέπει να πυκνώσουν, όπως έχει συμβεί και στον άξονα Αθήνα-Κόρινθος.
 5. Χρηματοδοτική ενίσχυση των νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αναπτυχθούν στο Τεχνολογικό Πάρκο Λιβαδειάς, καθώς και εκείνων των αγροτοβιοτεχνικών επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αναπτύξουν συνέργειες καινοτομίας με την Region Food Valley, με ικανοποιητικά χρηματοδοτικά κίνητρα, για την ανάπτυξη ισχυρού brand name, νέων καινοτόμων διατροφικών αγαθών και της πολλαπλασιαστικής τους δύναμης για την οικονομία της περιοχής.

Σε ένα τέτοιο σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να είναι κατ΄αναλογίαν του χρηματοδοτικού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανασυγκρότηση φθινουσών βιομηχανικών περιοχών» της δεκαετίας του ΄90,  προτείνω να συμπεριλαμβάνονται οι παραπάνω μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν με ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ευρύτερη ανάπτυξη της κοινωνίας και εισοδημάτων σε τοπικό επίπεδο, διότι δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι η αγροτική οικονομία ήταν ανέκαθεν η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της π. επαρχίας Λιβαδειάς και μεγάλου τμήματος της π. επαρχίας Θήβας και αποτελεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Βοιωτίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο….

*ο Λουκάς Καράντζαλης είναι Οικονομολόγος Msc Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής διακυβέρνησης,  1795620_712418108779175_1030927383_nμε  εξειδίκευση σε θέματα Τοπικής Ανάπτυξης, Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας 2011-2014, Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας 2007-2010 και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορωνείας 1999-2006.

Comments are closed.