Τρίτη, Οκτώβριος 22

Super League: Ένα πρωτάθλημα για… υποβιβασμό!

0

Ενδεικτική της εικόνας του ελληνικού πρωταθλήματος στο εξωτερικό είναι η έρευνα που το κατατάσσει τελευταίο ανάμεσα σε 34 διοργανώσεις από όλο τον κόσμο

Οι περιστασιακές επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις δίνει την ευκαιρία στους φιλάθλους να τονίσουν το… κλείσιμο της ψαλίδας και την μείωση της διαφοράς επιπέδου από τις ομάδες των «μεγάλων» πρωταθλημάτων της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο, προκειμένου κάποιος να βγάλει χρήσιμα και «ψύχραιμα» συμπεράσματα αναφορικά με την εικόνα της Super League στο εξωτερικό και το κατά πόσο θεωρείται «ελκυστικό» πρωτάθλημα στα… μάτια των ξένων, καλό θα είναι να ρίχνει μια ματιά σε έρευνες που την συμπεριλαμβάνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει το θέμα που φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» στην ιστοσελίδα της. Οι συντάκτες θέλησαν να βγάλουν έναν μέσο όρο βαθμολόγησης πρωταθλημάτων από όλες τις ηπείρους λαμβάνοντας υπόψη τους τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά στοιχεία. Εξετάζοντας λοιπόν πρωταθλήματα από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική αλλά και την Αυστραλία δημιούργησαν έναν βαθμολογικό πίνακα όπου περιλαμβάνει συνολικά 34 εθνικές διοργανώσεις.

Θέλοντας να βαθμολογήσουν κάθε πρωτάθλημα, μελέτησαν τα τρόπαια που έχουν κατακτηθεί τόσο εγχώρια όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις, τους προπονητές που βρίσκονται στους πάγκους των ομάδων, τον ανταγωνισμό για την κατάκτηση του τίτλου, τα έσοδα των ομάδων, τις τιμές των εισιτηρίων και την πληρότητα των γηπέδων, την παραγωγή ταλέντων αλλά και την προσφορά των ομάδων στη στελέχωση των εθνικών.

Έτσι, η Super League με μόλις 28 βαθμούς κατετάγη στην 34η και τελευταία θέση, με την Premier League να βρίσκεται στην κορυφή με 77, την Bundesliga να ακολουθεί με 76,4 και την Primera Division να κλείνει την πρώτη τριάδα με 66,5. Συνεπώς γίνεται εύκολα κατανοητό πως για να πει κάποιος ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο «κλείνει την ψαλίδα» με τα προηγμένα πρωταθλήματα του εξωτερικού, κυρίως της Ευρώπης, θα πρέπει η γενικότερη εικόνα του να βελτιωθεί, καθώς οι νίκες επί των σπουδαίων αντιπάλων σε Champions και Europa League αποτελούν απλά πρόσκαιρες χαρές, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Πηγή: onsports

Comments are closed.